Hälsorisker och elektromagnetiska fält

Alla nerver skickar signaler som elektriska impulser och i de flesta biokemiska reaktioner, från matsmältning till hjärnans aktivitet, ingår elektriska processer.1 Radiovågor och mobilstrålning, elektriska fält och magnetfält, skapar ström i kroppen som människan inte är anpassad till. Idag har var tredje person ett eller flera besvär de anser orsakas av elektromagnetiska fält2 och därmed är fälten ett allmänt miljöproblem.

Diagram. Ökning av diagnoser i schweiziska läkarpraktiker 97-02

Inte bara svenskar

Även schweizarna blev plötsligt sjukare 1997 när mobiltelefonin byggdes ut.

Diagnoser i schweiziska läkarmottagningar
Stäng


Diagram. Ökning av diagnoser i schweiziska läkarpraktiker 97-02

Pil som böjer av uppåt och blir röd

Ohälsan ökar

Bildspel om radio- och mikrovågor och ohälsa. 2 min 15 sek.
Källor bildspelet
Stäng


1 Radio- och mikrovågor från trådlös teknik
Radio- och mikrovågor består av elektriska och magnetiska fält. De är elektromagnetiska vågor som inom fysiken kallas strålning. Det är naturens sätt att överföra energi trådlöst . Ellära > Radiovågor
2 Gränsvärden
Med tillräckligt mycket energi kan man värma saker. Tänk på en mikrovågsugn. Radio- och mikrovågor kan värma upp en människa när de blir tillräckligt starka. Det är den uppvärmningen som gränsvärdena skyddar mot. Men … Gränsvärden
3 Kroppens egen elektricitet
alla nerver skickar signaler med elektriska impulser och de flesta biokemiska reaktioner från matsmältning till dem i hjärnan innefattar elektriska processer. Men det tar WHO ingen hänsyn till när de rekommenderar sina gränsvärden.  Världshälsoorganisationen WHO:s gränsvärden
4 Reaktion på svår stress
Effekter av radio- och mikrovågor märks först på nervsystemet som fungerar allt sämre och hjärnan går långsammare. Även enkla jobb eller beslut kräver en intellektuell ansträngning. Diagram från Socialstyrelsens statistikdatabas för diagnoser.
5 Beteendestörningar hos barn 5-9 år
Effekter av radio- och mikrovågor märks först på nervsystemet som fungerar allt sämre och hjärnan går långsammare. Även enkla jobb eller beslut kräver en intellektuell ansträngning.
Divan et al, Prenatal and postnatal exposure to cell phone use and behavioral problems in children.
Diagram från Socialstyrelsens statistikdatabas för diagnoser
6 Cancerrisk
Fyra gånger högre cancerrisk i bostadsområde med mobilmast. Undersökningen gjordes innan folk skaffade sig trådlösa telefoner av DECT-typ och bredband med wifi. Teknik som ständigt strålar mikrovågor som en mobilmast och som därför jämnar ut skillnaden i strålning mellan dem som bor vid en mobilmast och de som inte gör det. Idag skulle skillnaden bli mindre. Mobilmast gav 4 gånger högre cancerrisk.
7 Mätning
Forskarna som gjorde undersökningen på förra bilden mätte mikrovågorna i de cancerdrabbades hus. Strålsäkerhetsmyndigheten mätte ännu starkare mobilstrålning i Stockholms innerstad – i medeltal. Estenberg & Augustsson, Extensive frequency selective measurements of radiofrequency fields in outdoor environments performed with a novel mobile monitoring system.
I sammanfattningen som länken går till anges det lägre medianvärdet för mätningarna i Stockholm istället för det högre medelvärdet som används i den fullständiga rapporten.
8 Mobilmaster
Mobilmaster med och utan mast. Basstationernas antenner kan sitta var som helst. Bilden på övre raden längst till höger visar antennen (klumpen på stupröret) till basstationen på Järntorget i Stockholm som har svenska rekordet i mobilstrålning. En tiondel av gränsvärdet ute på torget. Strålningen har nu justerats ner en aning.
9 Vågbrytaren
Våra gränsvärden för radio- och mikrovågor är ungefär en miljon gånger för höga. Vågbrytaren arbetar för att all elektromagnetisk strålning ska anpassas till nivåer som inte medför skada eller olägenheter för någons hälsa eller miljön som helhet. Bli medlem. Ditt stöd behövs för en bättre miljö.
 

Stetoskop modell läkare
Foto: Stethoscopes/ Creative Commons

Vad säger läkarna?

Redan 2002 såg de en tydlig ökning av speciella symtom där mikrovågorna var som mest intensiva.

Ett staket får symbolisera att de elöverkänsligas utestängda

Elöverkänslighet

En av tre har ett eller flera besvär av elektriska apparater eller trådlös teknik.

En mobilmast på tak och en på "utedass"

Mobilmaster

Elaka mot nervsystemet, ökar risken för cancer och påverkar hormonnivåerna.

En hög med mobiltelefoner

Mobiltelefoner

Elaka mot nervsystemet, ökar risken för cancer och rattsurfning är en trafikfara.

Mindre kraftledning över disigt landskap
Foto: Lukáš Vaňátko/ Pexels

Kraftledningar

Cancerrisken ökar kring kraftledningar. Många är nedgrävda och syns inte.

Forskare med mikroskop

Sammanfattning

Forskarna i BioInitiative har gjort en utvärdering av hälsorisker med elektromagnetiska fält.

Diagram med forskningsresultat och mätning

Vår trådlösa värld

Gränsvärden och biologiska reaktioner i samma diagram.


Fotnoter
  1. Establishing a dialogue on risks from electromagnetic fields, World Health Organization, s. 3.
  2. Institut für angewandte Sozialwissenschaft GmbH, Ermittlung der Befürchtungen und Ängste der breiten Öffentlichkeit hinsichtlich möglicher Gefahren der hochfrequenten elektromagnetischen Felder des Mobilfunks - jährliche Umfragen - Abschlussbericht über die Befragung im Jahr 2004 für das Bundesamt für Strahlenschutz, Übersicht 3: Art der Beeinträchtigung durch elektromagnetische Felder, Seite 15.
    Deutsches Mobilfunk Forschungsprogramm.
    Auf Deutsch oder Englisch Tyska flagganBrittiska flaggan