Ö

Minska strålningen från WiFi

Tipsen gäller bara routrar och andra saker som man inte behöver titta på eller komma åt. Datorer, mobiler och annat som har kontakt med routern strålar som förut.

Router insvept i metalliserat tyg

En router insvept i försilvrat nylontyg.

Skärma av routern

Det finns färdiga routerskydd att köpa. De är av metallnät eftersom routern blir varm och behöver kylning. Routerskydd kan man också bygga själv av insektsnät som finns i byggvaruhusen. De måste vara av metall för att hindra strålningen. Strålningen från mobiltelefoner, surfplattor, datorer och annat som är anslutet till nätverket med WiFi påverkas inte.

Router tillsammans med två vattenflaskor

Strålningen innanför avskärmningen absorberas effektivt av två flaskor saltvatten.

Saltvatten

Att bara svepa in en router i metallnät eller avskärmande tyg ger ingen större minskning av strålningen. Den studsar bara runt inne i avskärmningen tills den hittar ut via hålen för sladdarna och via sladdarna. Bara skärmtyget runt routern ovan minskade strålningen till en fjärdedel. Med två halvlitersflaskor med vatten innanför avskärmningen minskade strålningen till en hundradel. Med en matsked salt i varje flaska minskade den till en tvåtusendel. Konstigt? Nej, med salt i vattnet ökar dess ledningsförmåga så strålningen kan tränga in och energin absorberas. Annars studsar den mesta strålningen på vattenytan.

Lös antenn med fäste

Skruva av antennerna

En del routrar har yttre antenner som går att skruva av. Det ger en liten minskning av strålningen,

Stänga av 5 GHz

WiFi använder två frekvensområden, 2,4 gigahertz (2,4 GHz) och 5 gigahertz (5 GHz) och man kan stänga av det ena frekvensområdet, i första hand 5 GHz. Det ger bara en dryg halvering av strålningen.