Start > Miljöhandbok > Elsanera själv > Mobil med kabel
Ö

Surfa med mobilen via kabel

Så här gör du för att koppla upp mobilen eller surfplattan med kabel. Det ger en drastisk minskning av strålningen och hemma kan wifi stängas av. Förutsättningen är att det finns fast bredband.

Alla Apples mobila produkter med Lightning-kontakt och iOS 9 eller senare kan kopplas upp med kabel. Har du en mobil eller surfplatta från någon annan tillverkare är det inte säkert att det går. Även om alla mobiler som inte är en Iphone har samma systemprogram som heter Android så kan varje tillverkare lägga till och ta bort funktioner. Möjligheten att koppla upp mobilen med kabel har ofta tagits bort.

mobil inkopplad med adapter och kabel till en router

Mobil kopplad till adaptern som är kopplad till nätverkskabeln som sitter i routern som sköter kontakten med fasta bredbandet.

Adapter löser kontaktproblem

Ethernet-kabel med RJ45-kontakt

Kabeln är av typen Ethernet och i ändarna på en sådan "skarvsladd" sitter det fyrkantiga kontakter av typen RJ45.

Mobilens kontakt för laddning används också för att överföra data i form av elektriska signaler. Men signalerna i laddkontakten skiljer sig från dem i nätverkskabeln och därför behövs en adapter. En sådan har en USB-kontakt i en änden och en Ethernet-kontakt i den andra samt elektronik däremellan. Ethernet-kontakten är av typen RJ45. Nätverkskabeln kallas också Ethernetkabel och har RJ45-kontakter i ändarna.

Laddkontakten på mobilen är  antingen av typen micro-USB eller USB-C.

Två han-kontakter bredvid varandra

Kontakt på sladden för micro-USB till vänster och USB-C till höger.

Fungerar alla adaptrar?

Det finns massor av USB till Ethernet-adaptrar att köpa på nätet. De flesta har den breda USB-kontakten typ A och är avsedda för bärbara datorer. De kan ändå fungera med en mobil. Men köp istället en adapter som redan har rätt USB-kontakt och där det står vilka mobiler den fungerar med.

Mobil uppkopplad med kabel och adapter.

Sony Xperia Z1 Compact modell D5503 med systemprogram Android 5.1.1 och adapter RS1081B NO:9700. Fungerar, men adaptern finns inte att köpa längre. Mobilen är från 2014.

Inställningar

Samtal och SMS tillhör den ursprungliga mobiltelefonin och sätts på och stängs av med flygläget. Allt annat man kan göra med en mobil, som surfa, betala och legitimera sig med mobilt bank-ID, är data som kan skickas över mobilnätet eller wifi. Stänger man av mobildata skickas data över wifi om det finns och stänger man även av wifi används kabelanslutningen om den finns. Bluetooth, som också kallas Blåtand, används för trådlös kontakt med prylar man har omkring sig.

Enklaste sättet att komma åt inställningarna är att svepa, det vill säga dra fingret, från skärmens överkant och neråt så visas en meny med inställningar för trådlös kommunikation. Syns inte alla inställningar? Svep en gång till eller välj Genvägar om det finns en meny.

Symboler för wifi, bluetooth, flygläge och mobildata.

Vanligen är all trådlös kommunikation som wifi, bluetooth och mobildata på. Samtal och SMS fungerar också därför att flygläge är avstängt. Här visas det genom att symbolen för flygläge är grå men den kan också ha ett streck över sig.

Symboler för wifi, bluetooth, flygläge och mobildata.

Här är all trådlös kommunikation avstängd utom ringa och ta emot samtal samt SMS. Flygläge är fortfarande avstängt.

Symboler för wifi, bluetooth, flygläge och mobildata.

Flygläget är på. All trådlös kommunikation är avstängd, även samtal och SMS.

Ikon för inställningar.Ett annat sätt att sätta på och stänga av det trådlösa är via inställningar. Tryck på ikonen som föreställer ett kugghjul. I menyn som öppnar sig kan Flygläge och Mobildata saknas men de finns då under Mer. Mobildata kan sedan finnas under Mobila nätverk.

Symboler för wifi, bluetooth, flygläge och mobildata.

Adaptrar och tillbehör

En modern mobil är en bärbar dator och det kan vara möjligt att koppla till mus, tangentbord och allt annat som kan anslutas till en USB-kontakt. Men allt beror på vad tillverkaren tyckt kan behövas.

Två mobiltelefoner.

Till vänster: Nokia 6210 från år 2000. Ringa, SMS och en adressbok för 500 namn. Till höger: Samsung Galaxy S6 från 2015. Mobiltelefonen har blivit dator och kamera som det går att ringa med. Kabelanslutning till internet klarar den inte, men däremot USB-minne, mus och tangentbord, men trots att man kan välja svenskt tangentbord blir det inga ÅÄÖ.

OTG-kabel

När en mobiltelefon kopplas till en dator och man överför bilder eller musik är det datorn som bestämmer kommunikationen. Datorn är värd och mobilen en slav bland andra tillbehör som mus, tangentbord och USB-minnen. När tillbehör kopplas till mobilen måste den förvandlas till värd och få bestämma. Det görs med en OTG-kabel. OTG står för On The Go. Ethernet-adaptrar som ansluts till mobilen utan OTG-kabel har OTG-funktionen inbyggd.

Se bild ovan

Mobiltelefon med otg-kabel, usb-minne och ethernet-adapter.

Samma Sony Xperia som på den tidigare bilden är här uppkopplad med en annan ethernet-adapter med USB-A-kontakt. Det krävs då en OTG-kabel mellan mobil och adapter. Den på bilden har tre uttag för USB-A och ett för laddkabel. Xperia Z1 Compact klarar kabelanslutning till internet med adapter KY-RD9700, USB-minne, mus och tangentbord med ÅÄÖ.

Erfarenheter och tabeller

Vi provade med den materiel vi hade tillgång till. Mus, tangentbord och USB-minne är standardiserade för att kunna flyttas runt mellan olika datorer. Ethernet-adaptrar är inte standardiserade och det kan fungera med en annan adapter än de vi provat med. Om ingenting fungerat betyder det att mobilen helt saknar möjlighet att ansluta tillbehör. I fallet med Samsung Galaxy S6 lös kontrollampan på Ethernet-adaptern så den fick ström, men sedan saknade mobilen program för att hantera den. Samma sak hände med Motorola moto e20. Den har en bantad version av Android som heter Android (Go edition) avsedd för billiga telefoner.  I Android (Go edition) har funktioner tagits bort och de som finns kvar gjorts mindre resurskrävande.

Huawei Y6/MYA-L41
Ethernet-adapter: Nej
Tangentbord: Nej
Mus: Nej
USB-minne Nej
Motorola moto e20
Ethernet-adapter: Nej
Tangentbord: Nej
Mus: Nej
USB-minne Ja
Samsung Galaxy Note9
Ethernet-adapter:  Ja, UNI B0871ZL9TG
Tangentbord: Ja med ÅÄÖ
Mus: Ja
USB-minne Ja
Samsung Galaxy S6
Ethernet-adapter:  Nej
Tangentbord: Ja, utan ÅÄÖ
Mus: Ja
USB-minne Ja
Samsung Galaxy  Tab 4 7" WiFi
Ethernet-adapter:  Nej
Tangentbord: Nej
Mus: Nej
USB-minne Nej
Enligt uppgifter på internet kan tillbehör
fungera med versionen för LTE/4G.
Sony Xperia XQ-AU52 Compact
Ethernet-adapter: Ja, uni USB-C till gigabit ethernet.
Tangentbord: Ja, utan ÅÄÖ
Mus: Ja
USB-minne Nej, men plats för SD-kort
Sony Xperia Z1 Compact
Ethernet-adapter: Ja, KY-RD9700 och OTG-kabel
Tangentbord: Ja, med ÅÄÖ
Mus: Ja
USB-minne Ja
Xiaomi 11T
Ethernet-adapter: Ja, UNI B0871ZL9TG
Tangentbord: Ja, utan ÅÄÖ
Mus: Ja
USB-minne Ja