Ö

Använd inte trådlös teknik

Undantaget är trådlös överföring med IR, infraröd strålning. Till exempel brukar fjärrkontroller för TV, DVD och stereo använda IR. Ett tydligt tecken på IR är att fjärrkontrollen inte fungerar från ett rum till ett annat. Används fjärrkontrollen i samma rum som apparaten som ska styras kan det fungera utan fri sikt om det inte är för ljust i rummet. Däremot, allt som inte kräver fri sikt mellan sändare och mottagare och "går genom väggar och tak" är radiovågor som också sprids till grannarna.

Ingen Wi-Fi

Internet via fiber, kabel-TV eller telefontråden innebär att leverantören håller med en trådlös router med Wi-Fi som du inte kan stänga av själv. Kundtjänst kan stänga av funktionen men har ingen aning om radiovågorna är på eller av även när funktionen är av. Radiovågorna måste inte vara av bara för att funktionen är det. Är du kunnig och avstår från fast telefon via bredbandet kan du köpa en egen router som du kan ta full kontroll över.

Fast telefon

På stora delar av landsbygden är telefon via bredbandet den enda möjligheten att ha fast telefon. Leverantören av tjänsten tar inget ansvar för hackad telefon och dyra telefonräkningar om du väljer egen router för att slippa Wi-Fi. Begär en router eller telefonidosa utan varken DECT eller Wi-Fi. Här är det Telias fasta telefoni via telefontrådar som gäller så länge möjligheten finns.

Ingen mobilsurf

Du är inte skyddad mot cancer bara för att mobilen inte hålls mot huvudet. Cancer kan uppstå var som helst i kroppen. Från och med iPhone 5 går alla iPhone att koppla upp med kabel och surfning görs då i flygläge och med Wi-Fi avstängt. Mobiltelefoner från andra tillverkare kan i sällsynta fall också gå att koppla upp med kabel.

Strömningstjänster

Musik och ljudböcker går att lyssna på nedkopplat. Man laddar ner när mobilen är kabelansluten och lyssnar sedan.

Babyvakt

Sändningen till föräldraenheten sker med radiovågor. Ju yngre barnet är desto känsligare är det för elektromagnetiska fält och ska skyddas så mycket som möjligt.

"Dolda" källor

Endast de enklaste TV-apparaterna saknar Wi-Fi. Smart-TV har Wi-Fi och det är inte säkert att det går att stänga av. DVD-spelare, högtalare, värmepumpar och vitvaror kan också ha Wi-Fi.