Ö

Koppla upp din iPhone eller iPad med kabel

Surfa via kabel och minimera strålningen. Enda nackdelen är att det inte går att ringa som vanligt eller SMSa under tiden.

Ethernet-kabel med RJ45-kontakt

Kabeln är av typen Ethernet och i ändarna på en sådan "skarvsladd" sitter det kontakter av typen RJ45.

Apple har den här funktionen i sina produkter från och med iPhone 5 och iOS 9 (testat). iPad 4 är samtida med iPhone 5 och har lightningkontakt så det bör fungera från och med den modellen (ej testat). Uppkoppling med kabel är en sällsynt funktion hos andra tillverkare av mobiler och surfplattor.

Adapter löser kontaktproblem

En Ethernet-kontakt och en Lightning-kontakt ser helt olika ut. De elektriska signalerna som går genom Lightning-kontakten skiljer sig också från dem som går genom RJ45-kontakten. Det behövs en adapter som kopplar ihop och översätter mellan de båda världarna.

Lightning till USB 3 kameraadapter USB till Ethernet adapter

Allt Apple original. USB till Ethernet adapter kopplad till Lightning till USB 3 kameraadapter. Det finns en Lightning till USB kameraadapter utan 3:a i namnet som saknar Lightning-kontakt för laddkabeln. Den går inte att använda i den här kombinationen eftersom Ethernet adaptern drar för mycket ström för en iPhone. Laddaren måste kunna kopplas in.

Belkin lightning till ethernet adapter

Nästan original. Belkin Lightning till Ethernet adapter. Säljs av Apple med flera. Klumpig och dyrast men har Power over Ethernet (PoE). Med en switch eller router som också har PoE kommer både data och ström genom Ethernet-kabeln och det behövs ingen separat laddkabel.

Ligtning till Ethernet adapter. Pirat

Pirat. Lightning till Ethernet adapter. Säljs av MyTrendyPhone artikelnummer 198446. Smidig och billigast. Drar inte så mycket ström så den fungerar med iPhone utan att laddaren är inkopplad och någon Lightning-kontakt för laddaren finns inte heller. Kräver iOS 10 eller högre enligt beskrivningen. Det finns många Ethernet-adaptrar av denna enkla typ på marknaden, men det är bara de som är anpassade för iPhone/iPad som fungerar ihop med dessa.

Pirat jämfört med Belkin

Pirat till vänster saknar Lightning-kontakt för laddning medan Belkin och Apple kameraadapter 3 har det. De stora nästan fyrkantiga hålen är RJ45-kontakter för nätverkskabeln, Ethernet. Den större kontakten på kameraadapter 3 i mitten är en vanlig USB-kontakt men för surfning är det bara Apples egen USB till Ethernet adapter som fungerar.

Ladda eller inte ladda?

Ska mobilen eller paddan laddas medan man surfar? Är batterierna fulladdade när man börjar går iPadden länge utan att behöva laddas. iPhone har mycket mindre batterikapacitet och behöver laddas oftare.

Lightning till kameraadapter vidare Ethernet-adaptertill

Många sladdar blir det med Apple Lightning till USB 3 kameraadapter, USB till Ethernet adapter, laddkabel och nätverkskabel.

Inställningar

Telefonen eller paddan använder inte kabelanslutningen frivlligt. Den måste tvingas genom att allt trådlöst stängs av. Det räcker inte att stänga av Wi-Fi, flygläget måste vara på. När du senare uppmanas att stänga av flygläget eller slå på Wi-Fi trycker du bara på OK så ger systemet upp och du kommer ut på Internet.

Flygläge På, Wi-Fi Av, Bluetooth AvTryck på OK

Ethernet i inställningarna är Internet via kabel och de inställningarna behöver du normalt inte ändra.


PS

Någon gång under 2019 slutade Apple sälja USB till Ethernet adapter på sin hemsida men den finns fortfarande hos återförsäljare. Det kan alltså vara fråga om restlager. Lightning till USB 3 kameraadapter säljer Apple fortfarande 2020. Kolla priserna hos flera återförsäljare. En del tar extra betalt för tillbehör till Apples produkter.

Och sist men inte minst, stäng av Wi-Fi i routern hemma.