Start > Miljöhandbok > Elsanera själv > Elsanerad mobil
Ö

Swish no-no – cash is King
Elsanera din mobiltelefon

Avstängningsknapp

Elsanerad användning av mobiltelefon eller bli fri från ditt mobilberoende.

Det finns inget som kan göra en mobiltelefon miljövänlig men man kan alltid minska skadorna. Tänk på de stackare som bor närmast mobilmasterna. Ju mindre trådlös kontakt mobilen har med omgivningen desto färre master behövs det. Det finns massor av modeller av mobiltelefoner så för att se hur du elsanerar får du söka på nätet. När det står "min modell" betyder det att du ska ersätta det med modellen på din mobil och därefter föreslagna sökord.

Mjukstart

Stäng av allt som sker automatiskt. Appar du inte använder behöver inte uppdateras. Platstjänster, diagnos och annonser skickar data om din användning av mobilen och var du befinner dig.

 • Platstjänster
  min modell platstjänster
 • Automatiska uppdateringar
  min modell uppdateringar
 • Diagnostik hur du använder mobilen.
  min modell diagnos
  min modell användarinformation
  min modell annonser

Mejl skickas och tas emot manuellt

 • min modell skicka och ta emot e-post manuellt

Stäng av och ta bort det som går. Särskilt appar för att spåra dig själv (din mobil) och andra.

 • Stäng av appar
  min modell stänga av app
  min modell inaktivera app
  min modell avsluta app
 • Ta bort appar
  min modell radera app
  min modell avinstallera app
  min modell ta bort app.

Lite hårdare

Film och musik kräver mycket kontakt med nätet. Titta inte på film eller lyssna på musik som strömmas om du gör det trådlöst. Strömmas betyder att ljud och bild hämtas vartefter du tittar eller lyssnar. För att titta och lyssna utan kabelanslutning laddar du ner via kabel först och tittar och lyssnar sedan, offline som det heter. Bluetooth och wifi är normalt avstängt. Du använder väl inte trådlösa hörlurar? Om du har svårt att låta bli att strömma kan du skaffa snik-abonnemang med minimal surf eller kontantkort utan surf. Surf köps till när du verkligen behöver det. Är mobilen uppkopplad med kabel kan du strömma och surfa så mycket du vill, det ger ingen mobilstrålning och belastar inte surfpotten.

 • Stänga av trådlöst
  min modell stänga av Wi-Fi
  min modell stänga av Bluetooth

Hårt

Stäng av mobildata så stängs också Internet av, för här ska inte strålas i onödan. Inte ens i korta duttar som Swish och Mobilt bank-id. Nu är det bara telefonsamtal och SMS som fungerar. Det gäller att vänja sig av med en del av den bekvämlighet som den nya tekniken ger. Mejl och Mobilt bank-id fungerar om mobilen är uppkopplad med kabel.

 • Stänga av mobildata
  min modell stänga av mobildata.

Ännu hårdare

Mobilen är avstängd. Du missar samtal men ringer upp när du kan lägga ifrån dig mobilen på armlängds avstånd och tala via headset med luftslang. Tilltaget kan väcka irritation bland vänner och bekanta medan du upplever det du tidigare gått miste om som mobilzombie.

 • Stänga av mobilen
  min modell stänga av mobilen.

When the going gets tough. The tough get going

Du har ingen mobil. Kortterminaler för betalning kan ha trådlös uppkoppling. Cash is king.