Ö

Köksutrustning och hushållsmaskiner

Spisar

Framför en spis med induktionshäll är det som att trycka magen mot en gammal tjock-TV eller bildskärm. Inget för gravida.

Extremt högstrålande

Induktionsspis. Magnetiska föremål som placeras på spisen värms genom växlande magnetfält med en frekvens som är vanlig omkring bildskärmar och TV-apparater. Beroende på hur stor kastrullen är och hur den placeras på induktionszonen kan TCO-normen för bildskärmar överskridas upp till 24 gånger på 30 centimeters avstånd framför spisen och hela 80 gånger 15 centimeter framför enligt Strålsäkerhetsmyndighetens mätning. En del spistillverkare varnar bärare av pacemakers.

Källor: TCO och SSI:s Strålskyddsnytt 3-4:2003.

Högstrålande

Spis med glaskeramikhäll. Kontrollampor får ström från en transformator som skapar magnetfält även när spisen inte används.

Gasspis för stadsgas ansluten till elnätet. Gasspisar med belysning i ugnen, grillmotor eller elektrisk ugn ansluts till både gas- och elnätet och vagabonderande ström som orsakar starka magnetfält runt el- och gasledningarna kan uppstå.

Lågstrålande

Elektrisk spis med järnplattor. Till skillnad mot spisar med glaskeramikhäll brukar dessa enkla spisar sakna all elektronik vilket gör att det inte skapas några magnetfält när spisen inte används och den drar heller ingen ström då.

En gasspis för stadsgas som bara är ansluten till gasnätet strålar bara värme, liksom en gasolspis.

Ugnar

Naturligtvis är mikrovågsugnen inte att leka med. Som flera hundra instängda mobiltelefoner som sänder för fullt.

Extremt högstrålande

Mikrovågsugn. Även om luckan är stängd fylls bostaden av mikrovågor med ovanligt hög intensitet och köket med magnetfält.

Lågstrålande

Vanlig ugn.

Maskiner med motor

Dammsugare, matberedare, mixers och gräddvispar ger också mycket höga magnetfält, men dessa avtar mycket snabbt med avståndet och apparaterna används oftast bara under korta stunder.

Lågstrålande

Manuell gräddvisp.
Manuell gräddvisp